• Sun, Nov 2024

Kalp hastaları dikkat! Sıcak ve nem krizi tetikliyor

Kalp hastaları dikkat! Sıcak ve nem krizi tetikliyor

Yurt genelinde sıcakların ve nemin artmasıyla birlikte kalp krizi vakalarında da artış görülüyor. Uzmanlar kalp sağlığı için bol su tüketimi önerisinde bulunurken, sağlıklı beslenme, ilaç dozları ve aşırı efordan kaçma konularında da uyarıyor

Yüksek sıcaklık   ve nem, kalp krizi riskini artırıyor. Vücut yüksek ısıyı dengeleyebilmek için yoğun bir şekilde çalışırken, kalbin ise yükü artıyor. Yaşadığımız şu sıcak günlerde kalp hastaları dikkatli olmalı. Uzmanlar su tüketmeme, ağır beslenme,ilaç dozlarının ayarlanmaması ve fazla egzersiz yapmak gibi kalp sağlığını tehlikeye atan durumlar için tavsiyeler de bulunuyor.   

DEHİDRASYON TEHLİKESİ  

Aşırı sıcaklarda vücudun sıvı dengesini korumak son derece önemli. Uzmanlar, günde en az 2-2.5 litre su tüketmenin dehidrasyonu önlemeye yardımcı olacağını ve kalp sağlığını koruyacağını belirtiyor. Dehidrasyon, kanın yoğunlaşmasına neden olarak kalbin iş yükünü artırıyor ve bu durum kalp krizine yol açabiliyor. Ayrıca, yeterli su içmemek, vücudun soğutma mekanizmasını da olumsuz etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle, yaz aylarında düzenli su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Su içmenin yanı sıra, su içeriği yüksek meyve ve sebzelerin tüketimi de önemli. 

AÇIK BÜFEDEN KAÇIN!  

Uzmanlara göre; yaz aylarında ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve sebze, meyve ve lif açısından zengin hafif ve sağlıklı besinler tüketmek kalp sağlığı için son derece önemli.  

Ancak özellikle yaz tatilinde açık büfede sunulan sınırsız yiyecekler ve içecekler nedeniyle diyet göz ardı edilerek tatlı, tuzlu, hamur işi ve şekerli/alkollü içecekler tehlikeye davetiye çıkarıyor. Bu nedenle kalp sağlığını tehlikeye atmamak için dikkatli olmak ve ölçüyü kaçırmamak büyük önem taşıyor.   

İLAÇ DOZLARI ÖNEMLİ!   

Kalp hastalarının pek çoğu ilaçların dozunun yaz aylarında doktor tarafından düzenlenmesi gerektiğini bilmiyor. Oysa yüksek sıcaklıklar, ilaçların etkinliğini azaltılabiliyor ve kalp sağlığını riske atabiliyor. Bu nedenle ilaçların mutlaka doktor kontrolünde yaz şartlarına göre düzenlenmesi, ayrıca uygun koşullarda yani serin ve kuru yerlerde saklanması büyük önem taşıyor.  

FAZLA EFOR KALBE ZARAR!  

Sıcak havalarda aşırı efor sarf etmek de, kalp üzerinde aşırı baskı oluşturuyor ve kalp krizini tetikliyor. Bu nedenle aşırı efordan ve direkt güneş ışınlarından kaçınmak, serin yerlerde bulunmak, egzersizi sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapmak hayati önem taşıyor.  

Beyza ÇETİN