Sıcakların artmasıyla birlikte evlerde, iş yerlerinde ve arabalarda klima kullanımı da artıyor. Klimaya yoğun bir şekilde maruz kalmak, terli bir şekilde klima karşısına geçmek birçok kişi de bel, boyun, sırt bölgelerinde kasılmalara ve ağrıların oluşmasına sebep oluyor. Uzmanlar klimanın yanlış kullanımının zararlı etkilerini anlatırken ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında da uyarılarda bulunuyor.
BEL, BOYUN VE SIRT AĞRILARI
Uzmanlara göre, günümüzde en sık karşılaştığımız sağlık problemlerinden biri olan bel, boyun ve sırt ağrıları genellikle geçici olmakla birlikte, ciddi omurga hasarlarına bağlı da gelişebiliyor. İş hayatı içinde uzun süre ayakta duran bireylerde ve uzun süre oturanlarda sıklıkla boyun ve bel şikayetleri oluşuyor. Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte bu şikayetlere bir de klima ağrıları ekleniyor. Soğuk hava özellikle omurgasında sorun olan kişilerin sağlık problemlerini tetikleyerek, fıtık gibi rahatsızlıkların ilerlemesinde etken olabiliyor. Zarar gören omurgayı en ufak hareket bile etkileyebilirken, soğuğa maruz kalan kaslarda omurgada yıpranma ve hasar ortaya çıkabiliyor ve hafif bir eğilmenin sonuçları olumsuz olabiliyor.
FITIĞA ZEMİN HAZIRLIYOR
Vücudun belirli bir ısı seviyesinin üzerine çıkmasına sebep olabilen klimalar, doğru kullanılmadığında oldukça tehlikeli bir araca dönüşüyor. Bulunduğumuz açıya doğru esen soğuk havalar, geri dönüşü mümkün olmayan vücut ağrılarına yol açabiliyor. Uzmanlar, araçlarda kullanılan klimalarda ise derecelerin 20-25’in altına inmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Dış mekânın ısısıyla, bulunulan ortamın ısısı arasında en az 15 derece fark olmasına dikkat edilmesini tavsiye ediyor. Sağlıklı bir bireyde bile boyun fıtığı şiddetli ağrı ile ortaya çıkabiliyorken, klimadan kaynaklı oluşabilen ağrılar var olan boyun fıtığı, kireçlenme, fibromiyalji gibi rahatsızlıkları şiddetlendiriyor. Dolayısıyla klimadan çıkan hava kanallarını vücuda direkt temas ettirmeden, başka bir tarafa yönlendirmekte fayda var. Çünkü klima karşısında uzun süre duran kişilerin kaslarında ortaya çıkan kasılma ve ağrılar zamanla baş ağrısıyla birlikte hareket kısıtlılığı ve kronik ağrıları çoğaltabiliyor. Uzmanlar, geçmeyen ağrılarını genellikle ağrı kesici ve kas gevşetici ile hafifletmeye çalışanlara, “Sıcak ve soğuk havada çalışma koşullarında çalışmaya devam ediyorsanız, ihmal etmeden doktor kontrolünde uygun tanı ve tedavi yöntemlerine başvurmanız önemli. Çünkü ilerleyen kireçlenme ve fıtıklar zamanla cerrahi tedavi gerektirebilir” uyarısında bulunuyor.
Beyza ÇETİN