İle Beyza Çetin08 Aug, 20244 dakika okuma 162 Görüntüleme
0 yorumlar 0 seviyor
Tekne sahipleri ve misafirlerinin denizde güvenliği sağlamak için bir dizi önlem almaları gerektiğini kaydeden Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, ATSO Başkanı Ali Bahar’ın talihsiz bir tekne kazası sonucu hayatını kaybetmesinin ardından denizde güvenliğin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması için herkesi duyarlı olmaya çağırdı.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve Antalya Organize Sanayi (AOSB) Başkanı Ali Bahar’ın denizde bir teknenin pervanesine çarparak hayatını kaybetmesi deniz güvenliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Denizde güvenliğin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması için herkesi duyarlı olmaya çağıran Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı Ünlü, “Sevgili Ali Bahar’ın teknekazası sonucu vefat etmesi, denizde can güvenliğinin ve denizin şakasının olmadığını maalesef acı bir tecrübeyle yaşadık. Denizde güvenliğin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması hayati bir önem taşıyor” dedi.
DENİZE DÜŞEN NASIL KURTARILIR?
Kaptan İbrahim Zaferler’in Adalia isimli teknesinde gerçekleştirdiğimiz söyleşide, deniz güvenliği konusunda farkındalığı artırmak için Williamson Manevrası’na dikkat çeken Ünlü, “Denize düşen kişinin bulunduğu tarafa alabanda ile dümen basılır ve sürat artırılır. 60 derecelik bir rota değişiminden sonra ise ters tarafa alabanda ile dönüşe başlanır, eski rotanın 180 derece tersinde viyalanır. Williamson Metodu Manevrası ile deniz aracı kaza yerine en uygun şekilde gider. Daha sonra denize düşen kişi rüzgar altında kalacak şekilde tekneye alınır” ifadelerini kullandı. Williamson Metodu Manevrası’nın denize düşen bir kişiyi kurtarmak için kullanılan etkili bir teknik olduğunu söyleyen İzzet Ünlü, bu manevranın, deniz aracının en uygun şekilde kaza yerine dönmesini sağlar ve kurtarma operasyonunun başarı şansını artırdığını kaydetti.
WİLLİAMSON METODU MANEVRASI
Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, tekne sahipleri ve kullanıcılarına aşağıdaki güvenlik önlemlerini almaları tavsiyesinde bulunurken şu ifadelere yer verdi: “Williamson Metodu Manevrası Şeması teknede mutlaka bulunmalı. Teknenizde bu şemanın bulundurulması, acil durumlarda manevrayı doğru şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Teknede güvenlik donanımları eksiksiz olmalı. Can yelekleri, can simitleri ve diğer acil durum ekipmanlarının tam ve erişilebilir durumda olduğundan emin olun. Tekne kullanıcısı ve mürettebatın deniz güvenliği ve kurtarma manevraları konusunda eğitim alması sağlanmalıdır. Teknenizin düzenli bakım ve güvenlik kontrollerini yaparak, olası kazaların önüne geçin” dedi.
‘TEKNELERDE GİZLİ TEHLİKE’
Teknedeki en büyük tehlikelerden birinin ‘göz görmeyince gönül katlanır’ cümlesiyle tanımlanabileceğini belirten Ünlü, pervane kazalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Dönüş hızı ve gücü yüzünden bu gizli tehlike suyun içinde habersiz yüzen bir kişinin yaralanmasına, sakat kalmasına hatta ölümüne neden olabilir. Bu gizli tehlike motor pervanesidir. Pervane kaynaklı kazalar teknede yaşanan ölümlerin yüzde 4'ünden sorumludur ve yaralanmalar da gittikçe daha sık görülmektedir. Su seviyesinin altında çalıştığı için pervanenin tekneyi kullananlar, yolcular, yüzücüler ya da su kayağı yapanlar tarafından görülmesi mümkün değildir. Pervane çarpması kazaları, denize adam düşmesi ve ‘ölüm çemberi’ olaylarında da sıkça görülür. Denize adam düştüğünde dümeni hemen denize düşene doğru çevirerek teknenin kıç tarafını kazazededen uzaklaştırmalı, aynı anda da tekneyi boşa alarak pervanenin dönüşünü durdurmalısınız.”
‘İNİŞ VE BİNİŞTE MOTORU ÇALIŞTIRMAYIN’
“Ölüm Çemberi denilen olay, tekneyi kullanan kişinin denize düşmesi ya da dümen hakimiyetini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. İçten ya da dıştan takma motorlarda pervane hemen her zaman saat yönünde dönerken tekne de ileri doğru hareket eder. Bu da ‘pervane yalpası’ denilen duruma sebep olur ve dümen kontrolü kaybedildiğinde verilmekte olan gazın miktarına göre teknenin daireler çizmeye başlamasına sebep olur. Dolayısıyla denize düşen kişinin tekne tarafından ezilmesi ve pervanenin kişiye çarpması tehlikesi belirir. Pervane çarpmasını engellemek için bir dizi önlem almakta fayda vardır. Tekneye biniş ya da iniş esnasında motoru çalıştırmayın. Motoru çalıştırmadan önce herkesin güvenli bir şekilde binmiş ve oturmuş olduğundan emin olun. Yolcuların seyir halindeyken kıç aynada, küpeştelerde, koltuk arkalıklarında ya da teknenin burnunda oturmalarına izin vermeyin. Denizde yüzenlere, dalgıçlara, su sporları yapanlara yakın seyir yapmayın.”
PERVANELERDEN NASIL KORUNULUR?
“Her zaman çevrenize dikkat edin, pervane çarpmalarından korunmak için bazı cihaz ve araçlarda bulunmaktadır; Pervaneyi tamamen ya da kısmen çevreleyen pervane korumaları, bazı durumlarda mevcut olduğunda motoru otomatik olarak durduran devre kilitleri. Her zaman çevrenize dikkat edin, pervane çarpmalarından korunmak için bazı cihaz ve araçlarda bulunmaktadır. Pervaneyi tamamen ya da kısmen çevreleyen pervane korumaları bazı durumlarda mevcut olduğunda motoru otomatik olarak durduran devre kilitleri. Denizde her türlü kazayı önlemek için ilk kuralın tehlikelerden haberdar olmak ve önlemleri ciddiye almak olduğu bilinmelidir.”
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, göreve geldiğinde ciddi bir borç yüküyle karşılaştığını belirtirken, “Biz mazeret değil hizmet üreteceğiz. Borç altında ezilen bir belediye başkanı olmaktan kurtulmak gerek. Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz” dedi
Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen aşure etkinliğine katılım yoğundu. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, etkinliğe ilişkin, “Farklılıklarımıza değil, benzerliklerimize odaklanmamız lazım. Ayrışmalara değil birleşmelere hizmet etmek lazım. İşte bir aşure bize neler anlatıyor neler” dedi.